En halvdag i veckan åker eleverna ut

– Vi startade skolan för att vi ville arbeta med kollegor som delade vår syn på läraryrket. Det handlade om att aldrig kompromissa med grunderna: att alla elever har rätt till en bra utbildning, oavsett bakgrund, säger Marie Pilfalk, skolchef och medgrundare till Broholmskolan.

Hon utvecklar hur grunderna ser ut för dem:

I snart 22 år har Broholmskolan i Lidköping visat att det går att uppnå höga resultat – för alla elever. Nycklarna? Att se varje elev och att låta dem röra på påkarna.

– Vi vill förbereda eleverna för ett livslångt lärande, inte ett lärande för stunden och inte för nästa prov. När en elev vill lära sig något ska man självklart visa. Det handlar om att uppmuntra nyfikenhet.

Halvdag i veckan utomhus

Redan från starten har Broholmskolan haft ett tydligt fokus på friskvård, natur och miljö. Alla elever i årskurs F–5 tillbringar en halvdag varje vecka utomhus, året runt. Friluftsliv är dessutom ett valbart ämne från årskurs sex och skolan erbjuder mer fysisk aktivitet än vad läroplanen kräver.

– Eleverna klagar sällan på vädret – det är de vuxna som gör det. När man får en personlig relation till naturen lär man sig också att vara rädd om den, säger Marie Pilfalk.

“Skolan är det viktigaste verktyget vi har för att hålla ihop samhället.”

Trygga relationer ger resultat

Broholmskolan har meritvärden över rikssnittet – för både flickor och pojkar. Marie ser ett tydligt samband mellan skolans resultat och deras satsning på relationsbyggande.

– Vi arbetar aktivt med att lärarna ska vara närvarande även utanför klassrummet. De sitter inte i ett personalrum utan fikar tillsammans i elevernas kafeteria. Det är viktigt för eleverna att se att deras lärare trivs på jobbet och har roligt. Lärarna är förebilder för eleverna, säger hon.

I sin magisteruppsats intervjuade Marie Pilfalk alla pojkar i årskurs nio för att identifiera vad som fick dem att lyckas på Broholmsskolan. Svaret var entydigt: goda relationer med lärarna, varierad undervisning och utomhuspedagogik.

En liten skola

Broholmskolan har 365 elever, från förskoleklass till årskurs nio. Det gör att ingen försvinner i mängden.

– Vi ser direkt om någon saknas på morgonen. Vårdnadshavare måste ringa in frånvaro och vi ringer upp direkt om det inte sker. Att få vara synliggjord och bli hälsad på är avgörande för att lyckas i skolan.

Inkludering på riktigt

Marie Pilfalk har lång erfarenhet av att arbeta med elever med stora utmaningar och hon menar att svensk skola måste göra upp med föreställningen att alla skolor ska kunna ta emot alla typer av elever.

– Det tror jag är en utopi när vi pratar om elever med riktigt stora utmaningar. Att begära att lärare ska besitta den kunskap som krävs för att möta elever med riktigt stora utmaningar är inte rättvist mot vare sig elev eller lärare.  Man misshandlar begreppet inkludering när man tycker att alla ska få ingå i en stor grupp i vilket klassrum som helst.

Samtidigt menar hon att utvecklingen i skolans värld, som nu är på väg åt andra hållet, måste upprätthålla balansen.

– Vi har varit i fasen att alla ska inkluderas, nu är pendeln på väg att svänga igen. Jag tycker att man ska gå fram med varsamhet med till exempel särskilda undervisningsgrupper. Det ska alltid vara utifrån elevens bästa, säger Marie Pilfalk.