
“Svenska elever hade ingen respekt”
Estland har kört förbi Finland och är numera bästa PISA-landet i Europa och ett av de främsta i världen. Vad kan Sverige lära av det estniska exemplet? Enligt Gunda Tire, PISA-ansvarig på Estlands utbildningsdepartement, är receptet mångbottnat.
Självständigheten efter Sovjetunionens fall blev en nystart för Estlands skolväsende. Fokus har legat på intern och extern kvalitetssäkring, snarare än på toppstyrning. Resultatet? En tydlig prestationskultur – utan att lämna elever bakom sig.
– Vi ger skolorna stor frihet, både i hur de undervisar, vilka krav de ställer på eleverna och i vilken takt de undervisar – ”the whole enchilada”. Rektorerna har makt att sätta sin egen prägel, anställa och avskeda personal och byta ut delar av läroplanen, säger Gunda Tire vid Estlands utbildningsdepartement.
Skolornas självständighet följer en tradition som gjorde sig påmind till och med under den sovjetiska ockupationen.
– Ockupationsmakten ville uppfostra en sovjetisk människa som inte tänkte själv. Esterna ville dock inte bara följa direktiven uppifrån. Inte minst lärarkongressen 1988 reste motstånd och beslutade att skrota den sovjetiska läroplanen och bestämma själv vad som skulle undervisas.

“För mycket skärmtid kan kopplas till psykisk ohälsa och sämre PISA-resultat.”

Färre lågpresterande elever i Estland
Enligt Gunda Tire har autonomin gjort att skolorna och eleverna vill bli bättre. Jämfört med andra länder är det en mindre grupp elever som hamnat på efterkälken i Estland.
– Vi har färre lågpresterande elever än de flesta EU-länder. Många andra har över 20 procent – vi ligger under 15, berättar hon.
Men allt är inte perfekt. Lärarbristen är påtaglig även i Estland, och även där pågår en diskussion om skärmtidens effekter på barn och ungas mående.
– Digitaliseringen är här för att stanna, men vi måste lära oss att hantera den. Vi ser till exempel att för mycket skärmtid kan kopplas till psykisk ohälsa och sämre PISA-resultat.
Svenskarna visade ingen respekt för lärarna
På frågan vad Sverige kan lära av Estland pekar Gunda Tire på vikten av balans – och en återerövrad respekt för både lärande och lärare.
– I dag är många rädda för disciplin, prov och betyg. Det kan slå över i ett destruktivt elevbeteende. Jag minns hur min dotters estniska klass tog emot svenska utbytesstudenter – den svenska elev som bodde hos oss var fantastisk, men flera av hennes klasskompisar visade ingen respekt för våra lärare. Det blev en kulturkrock.
– I Estland lär vi barn tidigt: släng ditt eget papper i papperskorgen – ingen annan gör det åt dig.