Rätt elev på rätt skola – pusselbiten för bättre resultat

Ska vi skapa en bättre skola för alla, måste vi våga prata om kvalitet, valfrihet – och matchning. En elev som inte lyckas på en skola kan blomstra på en annan. Ett faktum som sällan får utrymme i skoldebatten. Men enligt Frans Björnsson, vd för skolinformationstjänsten Ednia, är det en avgörande pusselbit.

Ednia.se är en jämförelsetjänst för den som står inför sitt gymnasieval. Plattformen samlar statistik från bland andra Skolverket, Skolinspektionen och Universitetskanslersämbetet med målet att hjälpa elever och vårdnadshavare att fatta informerade beslut. Här kan man få en översikt över meritvärden, vidare studieval och skolors resultat, inte bara i generella termer utan också utifrån specifika program.

– Vi har runt 400 000 besökare i månaden. Tjänsten är uppskattad för att den presenterar viktiga skoldata på ett lättillgängligt sätt, säger Frans Björnsson.

Att mäta kvalitet är centralt för att skolvalet ska fylla sin funktion. Valfrihetssystemet bygger på att det ska löna sig för skolor att hålla hög kvalitet – men det förutsätter också att det finns tydliga, transparenta mått.

– Grundtanken är att man ska kunna välja skola baserat på det som spelar roll. För att det ska fungera måste vi våga mäta, och samtidigt erkänna att kvalitet är kontextuellt: Olika skolor har olika elever och förutsättningar, olika kommuner har olika ekonomiska möjligheter. Det är skillnad på förutsättningarna för en skola med många elever med utländsk bakgrund jämfört med en annan, säger Frans Björnsson.

“Det finns elever som misslyckas på en skola men lyckas på en annan.”

Eldsjälar del i framgången

Vad utmärker skolor som lyckas? Enligt Frans Björnsson finns inga enkla svar, men ett tydligt mönster är att engagerade rektorer och skolledare ofta gör stor skillnad.

– Bland de som är nyfikna på sin egen statistik och vill förstå hur det går för dem ser vi ofta positiva resor. Men det krävs också strukturer uppifrån, oavsett om det är en kommunal förvaltning eller en friskolestyrelse.

När skolresultaten diskuteras handlar det ofta om brister i skolan eller hos eleverna. Men viktiga aspekter missas lätt: Rätt lärare med rätt elev på rätt skola. Elever har olika förutsättningar och behov.

– Det finns elever som misslyckas på en skola men lyckas på en annan – trots sämre förutsättningar på pappret. Vi behöver förstå att matchningen mellan elev, skola och lärare också är en del av lösningen. Skolor kan specialisera sig, bli bra på att möta vissa typer av behov, precis som andra verksamheter.

Betygsreformen ett steg i rätt riktning

Med den kommande betygsreformen hoppas Frans Björnsson att det blir enklare att utvärdera kvalitet på ett rättvist sätt. Men han menar att det också krävs ett starkare skolval – och att vi slutar se alla elever och skolor som likadana.

– Vi behöver bygga ett system där både elever och skolor får möjlighet att lyckas – utifrån sina egna styrkor och förutsättningar.