
”Skolan borde lära ut ansvar”
Mona Bhat driver sedan 20 år en populär simskola som finns på flera orter runt om i Sverige. Hon tycker inte att skolan gör ett bra jobb med att förbereda unga arbetstagare på det ansvar som följer med ett första riktigt jobb.
Under drygt två decennier har Monas simskola, som drivs av entreprenören och tidigare tävlingssimmaren Mona Bhat, lärt tusentals barn att ta sina första simtag. Simskolan har också fungerat som en trampolin för många unga som under Mona Bhats ledning tagit sina första steg ut i arbetslivet.
Många har klarat av jobbet väl, men långt ifrån alla.
– Det är tyvärr vanligt att de som börjar jobba hos mig direkt efter gymnasiet inte är väl förberedda. Vissa har tidigare arbetat inom en förening eller haft ett extrajobb. Men många har ingen information om hur en arbetsplats fungerar.
Arbetstagare försvann spårlöst
Det är de personliga egenskaperna och värderingarna som inte riktigt sitter där de ska.
– Det handlar om ärlighet, om att komma i tid. Om de missar ett tåg eller en buss tycker de inte att det är deras problem. De kan inte ta ansvar, säger Mona Bhat.
En arbetstagare försvann spårlöst under flera dagar utan att höra av sig, berättar hon.
– En kille bara försvann när han skulle jobba. Vi visste inte om han var död eller levande. Inga meddelanden, ingenting. Fem dagar senare hörde han av sig och berättade att hans morfar var sjuk och han hade behövt åka och träffa honom i Albanien. All respekt för det, men det hade varit så enkelt att bara skriva ett kort meddelande på WhatsApp.

“Jag tycker att skolan borde lära ut ansvar och hur man beter sig på jobbet.”

“Ger ett oprofessionellt intryck”
Det drabbar förstås verksamheten när medarbetare på kort varsel – eller utan något varsel alls – inte dyker upp till sina arbetspass.
– Vi har mycket ansvar gentemot barnen och föräldrarna. Det ger ett oprofessionellt intryck när våra siminstruktörer inte finns där. Då tror föräldrarna att vi inte vet vad vi håller på med. Och för mig som arbetsgivare är det otroligt stressig att jag inte vet om våra medarbetare ska jobba eller inte. Det är jag som får be kunderna om ursäkt.
– Det är inte bra för mig, för simskolan, för barnens trygghet eller för de andra instruktörerna som faktiskt dyker upp på jobbet och får arbeta även för den som stuckit.
Många ungdomar saknar insikter om krav
Överlag, menar Mona Bhat, att många ungdomar saknar insikter om vilka krav ett jobb ställer.
– Sex av tio vet inte vad som förväntas. Jag behöver berätta igen och igen. Jag hade två syskon som gick i årskurs åtta och nio, som sommarjobbade på mitt simläger. De hade ingen koll på vilken respekt de behöver visa på en arbetsplats. De betedde sig märkligt och frågade andra arbetstagare vad de får i lön. Många har en väldigt konstig uppfattning om vad det är de får betalt för när de jobbar.
Mona tror att skolan skulle kunna bidra till mer plikttrogna ungdomar.
– Jag tycker att skolan borde lära ut ansvar och hur man beter sig på jobbet. Ungefär som att man har sexualkunskap skulle man kunna ha en kurs i arbetslivskunskap utan prov i ämnet. Att ha ett arbete är inte samma sak som att plocka pengar från träd.