
”Man måste kunna ta människor utan att trampa på dem”
Lars har varit arbetsledare inom byggbranschen – med totalt över 40 års erfarenhet av att jobba inom bygg. Han menar att 90-talisterna blev riktigt bortklemade och att en yrkeskategori sticker ut mer än andra.
Hur väl rustade är unga som går direkt från gymnasieskolan till arbetslivet?
Lars, som egentligen heter något annat, har lång erfarenhet från byggbranschen. Bland annat har han jobbat som pinnpojke, utsättare i nyproduktion, arbetsledare, platschef, arbetschef och drivit eget företag i 15 år.
– Så jag har gjort lite av varje, säger han.
“Arbetsledare gör mig besviken”
Genom åren har han anställt en handfull arbetstagare som kommit direkt från gymnasieskolan, både tjänstemän och hantverkare. Lars tycker att olika yrkesgrupper fungerat olika bra på de arbetsplatser där han haft en ledande befattning.
– Min bild är att träarbetare är mycket väl förberedda. De gör mig sällan besviken. Medan arbetsledare oftast gör mig besviken på många olika sätt.
Det ställs andra krav på arbetsledare – och de behöver kunskaper som de kanske inte har med sig från plugget.
– Jag tror att det beror på deras personlighet. Snickare kan dessutom ganska mycket om yrket direkt. Arbetsledare kräver helt andra färdigheter och det är svårare att lära ut. Just det här med att vara ledare till exempel. Att kunna ta människor utan att trampa på dem, att kunna planera sin tid på bästa sätt och tåla stress. Man måste också kunna räkna och göra affär.

“De unga behöver lära sig att planera bättre och bli mer stresståliga.”

Märker brister redan vid intervjun
Ofta märks bristerna redan när de arbetssökande intervjuas för sina jobb.
– Oftast när arbetsledare söker jobb så är de väldigt bra på att diskutera förmåner, men har sällan frågor om själva arbetet – och de är verkligen gröngölingar, säger Lars.
Han delar med sig av en skräckupplevelse med en nyexaminerad arbetsledare.
– En kille kom in med en fin portfölj i handen och klädd i kostym. Han knatade runt på byggen och läxade upp äldre yrkesarbetare. Han blev inte långvarig. Man måste vara smidig och agera som en lagkapten.
Något har förändrats under den tid som Lars varit i yrket, menar han.
– Det har varit tydligt de senaste 10-15 åren att unga har blivit mycket mer ego och nästan vill att man som arbetsgivare ska buga för att de kommer innanför dörren. Det känns som att 90-talisterna blev riktigt bortklemade.
Efterlyser bättre utbildning i arbetslivet
Lars säger att han inte vet hur skolan jobbar, men efterlyser att den fokuserar på att lära ut arbetslivets A och O.
– De unga behöver lära sig att planera bättre och bli mer stresståliga. Arbetsledare behöver också vara kunniga inom juridiken och kanske vara ute på byggarbetsplatsen mer under studietiden. Man ska vara lösningsinriktad för att få respekt.
Han ser att många inte pallar trycket när de väl kommit ut i det riktiga arbetslivet.
– Hälften ungefär funderar på att sluta på grund av stress inom tre månader efter att de börjat jobba. Alltså även de som har huvudet på skaft eller är normalt funtade. Många vågar inte ta hjälp heller, vilket är förödande.