
”Det är genom kunskap vi bygger framtiden”
Alla barn och unga i Sverige förtjänar en bra och likvärdig start i livet. Skolan ska vara en plats där varje elev får utvecklas, växa och hitta sin plats i samhället. Men i dag fungerar inte skolan för alla. Många elever går ut ur grundskolan utan gymnasiebehörighet och saknar tillräckligt med kunskaper. Det är inte värdigt en nation som ska vara ledande inom kunskap. Därför har Almega Utbildning startat kampanjen En bättre skola för alla.
Genom den här kampanjen vill vi lyfta kunskapen, mångfalden och kvaliteten i svensk skola. Kampanjen belyser också utmaningarna och problemen som skolorna står inför – men kommer även med lösningar. Modiga, ibland kontroversiella, men alltid med elevens bästa i åtanke.
”Vi måste våga prata om det som inte fungerar"
Andreas Mörck är förbundsdirektör för Almega Utbildning. Med över 25 års erfarenhet från lärarfackligt arbete – senast som kanslichef för Sveriges Lärare – är han väl förtrogen med skolans vardag och dess utmaningar.
.
– Ett antal skolor i Sverige misslyckas år efter år med att ge eleverna den utbildning de har rätt till. Kvalitetsbristerna finns både i kommunala och fristående skolor. Lycksökare hör inte hemma i skolan – men det finns inte heller något självändamål med kommunala skolor som inte fungerar. Vi måste våga prata om det, även om det skaver, säger han. Ett av förslagen som Andreas Mörck har väckt debatt med är att stänga de 50 skolor i Sverige som konsekvent underpresterar – för att ge eleverna en bättre chans på andra skolor.
– Det handlar inte om att peka finger, utan om att ta ansvar. Om vi tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner kan enas om att rangordna skolorna utifrån kvalitet kan vi också ta nästa steg: att erbjuda varje elev den bästa möjliga utbildningen.

“Det är genom kunskap vi bygger framtiden. Vi behöver en skola där ordning och reda råder, där varje elev får bilda sig utifrån sina egna förutsättningar.”

Kunskapsresultaten ska upp – för alla
Ett annat konkret förslag från Almega Utbildning är att införa ett treterminssystem i skolan – och därmed korta det traditionella sommarlovet.
– Sommarlovet är en kvarleva från jordbrukssamhället. I dag vet vi att många elever, särskilt de som kommer från socioekonomiskt utsatta områden, tappar stora delar av sin inlärning under sommaren. Genom att korta sommarlovet och i stället förlänga andra lov får vi mer kontinuerlig undervisning, ett upplägg som redan finns i flera andra länder. Det gynnar alla elever – både de som halkar efter och de som behöver större utmaningar, förklarar Andreas Mörck.
För att stärka Sveriges ställning som kunskapsnation måste resultaten höjas – i synnerhet i svenska och matematik. Andreas Mörck är tydlig: fler måste läsa mer och eleverna måste växla upp i matte.
– Det är genom kunskap vi bygger framtiden. Vi behöver en skola där ordning och reda råder, där varje elev får bilda sig utifrån sina egna förutsättningar. Vi behöver höja de elever som har det tuffast, men också sporra de elever som ligger bra till att bli ännu bättre.
Mångfalden är en styrka
En viktig del i kampanjen är att värna friskolornas roll i det svenska skolsystemet. De flesta friskolor sätter kunskapen främst – och det påverkar hela systemet positivt.
– Enligt PISA-undersökningen som undersöker 15-åriga elevers kunskaper ligger friskoleelever ett helt läsår före i inlärning. Den internationella kunskapsmätningen TIMSS visar dessutom att konkurrensen från friskolor lyfter även de kommunala skolorna. Det här är inga åsikter – det är fakta, säger Andreas Mörck.
Han ser också att friskolor ofta har bättre förutsättningar att se varje elev och anpassa undervisningen därefter.
– Många elever som inte har fungerat i sin närmaste skola, kanske på grund av mobbning eller en NPF-diagnos, hittar hem i en friskola. Det kan bero på att friskolor ofta är mindre och har lättare att se alla elever. Eller på att man har ett mer individanpassat perspektiv i sin pedagogik.
Ett gemensamt ansvar för framtiden
Det finns inga enkla lösningar på skolans utmaningar. Men det finns vägar framåt – om vi vågar se problemen i vitögat och sätta elevernas behov först.
En bättre skola för alla är en kampanj som vill samla politiker, huvudmän, lärare och föräldrar kring en gemensam målbild: att varje barn ska få den utbildning de förtjänar. En skola med duktiga lärare som håller hög kvalitet, präglas av mångfald och ser varje individ.
– Vi har skolplikt i Sverige, barn måste helt enkelt gå i skolan. Då måste vi se till att skolan fungerar. Det är det minsta våra barn kan kräva av oss.